1985 Tesi Doctoral
La Perona Projectual
Anys de mesuraments medievals
Claustre de Sénanque
La sensible Llum Modieval
Cronologia del desenvolupament de la Teoria TC de proporcions Visuals
1985 – Tesi Doctoral La Persona Projectual
La Tesis es fruit de sis anys de recerca i té dues parts.
A la Primera Part, s’estudien Els Camins de la Proporció, des del concepte més general, anomenat La Proporció Cultual, fins el més complex, anomenat La Proporció de Mesura Visual.
En la Segona Part, s’analitza el romànic català com a Sistema de Mesura Oberta (un dels Camins de la Proporció) arribant a la conclusió que s’hi pot incloure en base a la proporció del rectangle auri, que anomeno proporció TC.
També en aquesta segona part, es comença mostrant les proporcions de fisonomia de la Persona (de fotografies d’actrius, etc.) i es veu que es corresponen a les trobades en la TeoriaTK de Proporcions Visuals, recentment publicada. També es parla dels Punt Cecs de la TeoriaTK i de com es va trobar la constant TK. A la Tesi s’utilitza un Con de Bona Visió Medieval que té un cercle com a base de fons. Al final es parla de la Continuïtat Visual Històrica d’aquesta proporció des de l’època romànica, fent una primera introducció a l’època final medieval a Santa Maria del Mar de Barcelona.
A les Conclusions es pot llegir “Tanmateix, defenso que en la mesura visual clàssica (cosa que la diferencia de la meva TeoriaTK) s’accepta que la lent ocular es rodona i que per això el con de visió té una base circular definidora dels límits de bona visió TC, i que per aquesta raó es defensa el quadrat com una forma perfecta (ja que és la seva envoltant rectilínia). Defenso també que, entesos com a sistema de mesura visual, l’art preromànic i romànic, adquireixen el seu significat ple. La llum, les dimensions i la forma des seus elements arquitectònics tenen una raó de ser netament visual, reforçant el sentiment d’interiorització del culte cristià medieval. La utilització d’aquest sistema no produeix un nombre limitat de solucions, sinó que permet l’adaptabilitat i la recreació del concepte motor principal en cada una de les esglésies.”. Afegeixo també que: “En tercer i últim lloc, defenso que el camí més correcte per proporcionar amb mesures visuals és l’aplicació del meu esquema visual TK, ja que s’acobla millor a la configuració física de la Persona, que s’adapta a la veritable forma del seu ull (i així queda resolt amb això l’error de TC espacial) i que, segons vaig exposar a la meva TeoriaTK de Proporcions, és, tant en el pla bidimensional com en el espacial, el sistema de proporcionar amb mesures més correcte i únic en les seves propietats”. “El meu desig és que aquesta Tesi sigui entesa com a una explicació del meu pensament i que, com he dit abans, sigui útil per els Altres. Barcelona, Desembre 1985”
1987 – La Persona Projectual al Claustre de Pedralbes.
Fou el primer estudi fet basant-me en les conclusions de la meva Tesi Doctoral, en la que ja es mostrava el model de la fisonomia de La Persona i la primera evidència de l’existència del Punts Cecs com a límits horitzontals de la Bona Visió.
1990 – La Piedra de Mesura de Veruela, publicat per la Diputació de Zaragoza.
Gairebé al principi es parla de “La Caja Oscura. En busca de un fundamento científico de la Percepción Visual”, on es fa la comparació entre el Con de Bona Visó TK i el Con de Bona Visió medieval, el TC. S’exposa La Escuadra de Na Titos, escaire teòric amb el que des de llavors he anat mesurant molts edificis medievals positivament i també es defineixen totes les mesures de que consta.
Al Monestir de Veruela, de mitjans del S XII fins als inicis del S XIV, hi ha una llosa a l’ampit del seu Claustre, a l’entrada de la Sala Capitular. M’havia assabentat a través d’un monjo de Santa Maria de la Huerta que es creia que la llosa contenia totes les mesures de l’edifici. La vaig estudiar. Té tres peus dibuixats (de diferent mesura), uns cercles concèntrics (que vaig anomenar Vescica) i es pot veure la traça d’un escaire, escaire que té les dimensions de l’Escaire de Na Titos. Els cercles presenten un petit decalatge. Si s’endrecen, llavors apareixen tot un gran conjunt de mesures TC proporcionades entre elles. Amb la Vescica de Veruela vaig poder definir la mesura real de “L’Équerre des Stalles” de Poitiers, que després vaig constatar in situ que eren les seves mesures reals; també les del Palimpsest de Reims, així com totes les mesures reals de tots els carreus treballats de la portada d’entrada de Santa Maria de Pedralbes, les seves motllures i també les de les bases del seu Claustre. Al mateix temps vaig entendre la utilitat de la Vescica de Veruela per a canviar d’escala. Vaig poder constatar, per exemple, que amb una sola Vescica, sabent sempre la mesura real, es pot predir i constatar des d’un dels pilars de separació entre les capelles laterals de Santa Maria del Pi de Barcelona, fins a tota la seva planta i secció.
Com a Conclusió vaig defensar que: “El objetivo de este Trabajo es demostrar que la Vescica de Na Titos, o Vescica TC de Veruela, es un instrumento de Diseño y Mesura de la Época Medieval y que responde a un único Sistema de Mesura TC que contiene un Término equivalente al metro”, i també: “He de hacer notar que no defiendo a la Vescica TC como la única posible, ni a la Escuadra NT como el único posible. Defiendo la variedad de instrumentos dentro del mismo Sistema TC de Mesura. No obstante, entiendo que ambos poseen unes cualidades especiales que los distinguen respecto a otros instrumentos conocidos.”
Barcelona, Setiembre 1988.
1993 – “La lumière á Sénanque” editada per CITEAUX- commentarii cistercienses.
En aquesta publicació hi ha un recull dels elements de mesura medieval que havia trobat fins el moment. Els ja publicats, com l’Escaire NT (de la publicació de Veruela) així com les mesures inscrites a La Pedra de Veuruela i d’altres de nous com son: la làpida funerària de l’arquitecte de Rouen, que té a les mans un instrument que permet la construcció gràfica del Con de Bona Visió Medieval, les Canes de Vilafranca de Conflent i l’estudi de l’Escaire de Hugues Libergier a Reims. Es mostra l’Esquema general de Bona Visió Medieval i quatre esquemes que defineixen els quatre diferents tipus de composició de l’absis en referencia a la Bona Visió de la Persona. S’estudia l’emprat a Santa Maria de Sénanque, que forma part del tercer esquema. Ja entrats a Sénanque s’estudien tres inscripcions a les pedres, així com la del Peu de Sénanque (gravada al mur de ponent idènticament cinc vegades i que té la mesura d’uns dels Peus de la Pedra de Veruela); també motllures i carreus.
Arribat aquest punt s’entra en el estudi de la Vescica de Sénanque, gravada a l’entrada de la Sala Capitular. És en aquesta petita Vescica, amb cercle mes gran de 25 cm, des d’on es poden trobar totes les mesures de la nau, tal com s’avia previst ja en la Pedra de Mesura de Veruela, on es va considerar que les Vesciques actuaven com elements de proporció en distintes escales; sempre coneixent la mesura real a aplicar. L’estudi de com l’alçària visual de la Persona (1,618 m) es traslladava des de l’absis fins al mur de tancament de ponent, em va permetre definir quina era la profunditat del fonament de dit mur. Es va fer una cala, i es va trobar a la profunditat prevista: és a dir, es va constatar la predicció feta. Per primera vegada es va definir un Camí de la Persona vers la Llum provinent de l’absis, el Camí de la Llum, i altre d’oposat, de l’absis fins la foscor del fons de ponent de la nau, que vaig anomenar Camí vers la Foscor. Cap a la Llum i cap a la Foscor era com s’havien dissenyat l’interior de Santa Maria de Sénanque, i, per extensió, segurament totes les naus medievals.
1998 – Les Mesures Medievals al Claustre de la Catedral de Barcelona. Estudi fet juntament amb ma filla Maria Rosa amb l’Escaire NT.
Aquest escaire, ja definit a Veruela, es va utilitzar per mesurar les inscripcions d’algunes de les làpides del Claustre. S’ha de dir que, amb el pas dels anys, algunes d’elles s’han mig esborrat.
2007 – Estudis de les mesures a La Guardia i a la Catedral de Sevilla.
2007 – Estudis de les mesures a La Guardia i a la Catedral de Sevilla.
HOLAAAAAA